Ogłoszenie | Putin do łagru MUREM ZA UKRAINĄ!
 |
Chcesz biegać? Musisz mieć buty do biegania! |
Autor |
Wiadomość |
borcejn
Administrator Siorbię jerbę;)

Bananów: 15 Dołączył: 09 Lut 2014 Posty: 1510
|
Wysłany: 2014-08-21, 13:49 Chcesz biegać? Musisz mieć buty do biegania!
|
|
|
Gówno prawda. No już by Borcejn napisał coś tak mdławego.
Biegam sobie co jakiś czas półmaraton. Jako, że nie jestem zawodowym biegaczem, to i sprzętu nie mam zawodowego. Brakuje mi np. tych profesjonalnych, obcisłych, różowych spodenek z LIDLa, skarpet z modalu czy butów. No właśnie - butów. A mówi się, że wszystko może być byle jakie, ale "buty muszą być dobre, bo inaczej łatwo o kontuzję".
No dobra. Wiecie, uwielbiam chodzić po sklepach. Poszedłem do takiego w "galerii". Szybko dowiedziałem się, jakie to stopy nie są - supinujące, pronujące, neutralne - po czym dostałem super dopasowane do mojej nogi, super lekkie, z super systemem amortyzacji i w ogóle, takie super, że gdyby Stan Lee na nowo wymyślał Spider-Mana, to właśnie w takie by go wsadził. Dostałem też wskazówkę, że buty dopasują się do mojej stopy w pół godziny. Za tę przyjemność zapłaciłem 175 zł (można powiedzieć "okazja").
Pierwszy bieg w nowych butach miał kilometr. Pobiegłem do Kauflandu (zdaje się, że po cydr i sok pomidorowy). Muszę przyznać, że było wspaniale! W ogóle, podeszwa była taka gruba, że kasjerka, mimo mojego młodego wyglądu, nie poprosiła mnie o dowód.
No OK, to była koleżanka, ściemniałem. Wszyscy pytają.
Wróciłem truchtem. Później połaziłem w butach jeszcze z godzinę, by następnego dnia wypróbować je w akcji.
Pomyślałem, że nie będę od razu biegł półmaratonu, tylko 12 km, żeby nie przedobrzyć. Ku**a, pardon, nie mogę się ruszyć od tej pory. Kolana mi spuchły, bolą mnie mięśnie, partie, których nawet nie znałem. Czuję się tak, jakbym biegał tydzień z rowerem pod pachą. No bez kitu, jestem przyziemiony na ładnych kilka dni.
No dlaczego? Dlaczego tak się stało? Dopiero teraz zacząłem się właściwie dokształcać. O tym, jak człowiek biega. No i okazuje się, że człowiek ma taką naturalną amortyzację i nazywa się śródstopie. A te g... buty zaprojektowane są do spadania na piętę. Wyobrażacie sobie biegać boso na piętach?
Jasne, masz tam super system amortyzacji. Ale najwyraźniej nie jest on tak skuteczny, jak naturalne mechanizmy w Twojej stopie. I, niestety, wiem to teraz z autopsji. Ała. :/
Oczywiście są ludzie po czterdziestce, którzy nigdy nie biegali. Im takie buty mogą pomóc, bo nie mają wyczucia / techniki, no i nie przebiegną dalej niż 200 metrów.
Są również zawodowcy, którzy największą wagę przykładają do dynamiki. Nie wiem, być może bieganie z pięty jest bardziej wydajne? Muszę o tym jeszcze poczytać.
A jakie są najlepsze buty do biegania dla "zwykłych" ludzi? Takie:
Ich dodatkową zaletą jest, że kosztują ok. 20 zł, więc nie ma płaczu gdy się rozlecą.
==========
Zakupu "butów do biegania" nie żałuję - mam lekkie buty do chodzenia. A dzięki grubej podeszwie, mogę chodzić w nich po kałużach. Jest OK, ja będę żył, ale innych ostrzegam - zdrowiej biegać na bosaka niż być "profesjonalistą".
borc.png
|
 |
Plik ściągnięto 65 raz(y) 96.38 KB |
|
|
|
|
 |
aniulek

Bananów: 38 Wiek: 55 Dołączyła: 13 Lut 2014 Posty: 1274
|
Wysłany: 2014-08-21, 17:08
|
|
|
Znam te buty ze zdjęcia, pół podstawówki w nich przełaziłam i całe gimnazjum. :D Z tą różnicą, że w białych przeważnie, bo można sobie fajnie kolorowymi markerami pomalować.
No, ale wracając do tematu.
Butów profesjlonalnych do biegania nie kupowałam nigdy (bo i biegam mało, ostatnio jakoś więcej, ale nieregularnie, teraz znów przestałam, bo błoto i wejście na pole grozi skręceniem kostki albo oblepieniem buta tak, że nogi się podnieść nie będzie dało). Mam zwykłe tenisówki, byle się je ścisnąć mocno dało, żeby stopa nie latała. A jak jest ładnie sucho i ojciec bronami wszystkie kretowiska rozwali, to rzeczywiście najlepiej się boso biega. Z tym, że tylko na łące próbowałam i w innych miejscach raczej nie spróbuję. Tylko na pszczoły uważać trzeba, ałć. :<
Natomiast nie jestem w stanie zrozumieć tego, jak np znajoma poluje teraz na buty do biegania, ostatnio mi pokazywała jakieś za ponad 300zł, bo ona ma wf od stycznia na studiach i musi mieć dobre buty. O.o Czasem się zastanawiam, czy ludzie mają za dużo pieniędzy, czy po prostu lepiej im się patrzy jak nieużywane rzeczy są markowe. O,O |
_________________ Va'esse deireádh aep eigean, va'esse eigh faidh'ar. |
|
|
|
 |
V
Wiarygodny

Bananów: 9 Dołączył: 14 Maj 2014 Posty: 194
|
Wysłany: 2014-08-21, 17:22
|
|
|
Również trochę biegam, bardzo amatorsko.
Również słyszałem, że buty najważniejsze, ale nie dałem się przekonać do zakupu.
Używam starych butów sportowych, które kiedyś kupiłem na W-F i po wymianie podeszwy nie widzę powodu, dla którego miałbym używać innej pary.
Nogi mnie nie bolą, żadnych kontuzji nie złapałem.
A teraz trochę z dupy wyskoczę z prośbą.
Borcejn, pls załóż temat, który przekonałby mnie do picia Yerby, albo odpowiedz w tym temacie :o |
|
|
|
 |
borcejn

|
Wysłany: 2014-08-26, 14:20
|
|
|
Hm, cóż mógłbym Panu jeszcze o tej yerbie napisać...
może tak, w punktach:
• Stolec zawsze na czas
• Lepsze samopoczucie
• Troszkę więcej siły do biegania
• Można zrobić mocną, wtedy nie śpisz całą noc
• Można zrobić słabą, wtedy działa relaksująco jak papieros
• Witaminy, minerały i inne związki chemiczne o, znanym z autopsji, pozytywnym działaniu: zmniejsza ciśnienie, kolor skóry się poprawia, no... zdrowy jesteś. I fajnie tak trzymać w ręce, po prostu.
Jeśli Cię to nie przekonało, to nie pomogę. |
|
 |
The man
Starszy Kumpel Ecr. l'inf.

Bananów: 12 Wiek: 5099458 Dołączył: 06 Mar 2014 Posty: 395
|
Wysłany: 2014-08-26, 17:53
|
|
|
A ja biegałem w pełni profesjonalnie i mogę Wam powiedzieć tyle, że choćbym w gumakach miał biegać to nigdy na pietę nie stawałem, załóż jeszcze raz te buty i potrenuj sobie tak zwaną 'roladę' czyli przeskok z palców na pięte i tak po 100m ,tylko browara na zakwas kup Co do butów do biegania, to wczoraj się zaopatrzyłem w niebieskie Adidas 'run cool' i moje śródstopia miały orgazm a jak przebiegniesz półmaraton w trampkach to śmiało dołączysz w moim rankingu na świrów zaraz obok Cliffa Young`a |
_________________ Nie jestem w stanie prowadzić... zaraz! Nie powinienem słuchać siebie samego, jestem kompletnie pijany! |
|
|
|
 |
borcejn

|
Wysłany: 2014-08-26, 18:05
|
|
|
10 marca przebiegłem 21,6 km w takich butach:
Kod: | Odległość: 21600 m
Czas: 02:08:00
Kroków: 18400
Długość kroku: 1,17 m
Kroków na sekundę: 2,40
Prędkość: 10,13 km/h |
Niby nie trampki, ale podeszwa cienka i giętka jak sopel z indyka, a kratka wbijała się w piętę natomiast dzisiaj idę biegać w butach ze wcześniejszego obrazka, google earth pokazuje 20,8 km. Dam znać czy przebiegłem, w ile, zrobię zdjęcie butów i kolan po bieganiu. Roladę zjem jak wrócę. |
|
 |
The man

|
Wysłany: 2014-08-26, 18:33
|
|
|
A po co aż tyle km biegasz? |
_________________ Nie jestem w stanie prowadzić... zaraz! Nie powinienem słuchać siebie samego, jestem kompletnie pijany! |
|
|
|
 |
borcejn

|
Wysłany: 2014-08-26, 18:35
|
|
|
Bo yerby nie mam i muszę się zmęczyć, żeby nie ocipieć. |
|
 |
V
Wiarygodny

Bananów: 9 Dołączył: 14 Maj 2014 Posty: 194
|
Wysłany: 2014-08-27, 22:50
|
|
|
Powiem Ci Borcejn, że bardziej przekonałeś mnie do kupna tych butów niż do Yerby, choć nie jestem pewien czy to było zamierzone :) |
|
|
|
 |
borcejn

|
Wysłany: 2014-08-27, 23:14
|
|
|
Jedno i drugie wyjdzie na zdrowie! |
|
 |
Renastazia
Przybysz Abra Kadabra

|
Wysłany: 2015-04-14, 18:43
|
|
|
Może ktoś przemyca tutaj krypo reklamę. Ja kiedyś biegałam ale teraz mam kolano uszkodzone. Więc tak nie za bardzo mogę. |
_________________ Talent rośnie w samotności, charakter wśród ludzi. |
|
|
|
 |
Fajtula
Seo kameleo

Bananów: 32 Dołączyła: 13 Lut 2014 Posty: 1905
|
Wysłany: 2015-04-14, 23:17
|
|
|
Renastazia napisał/a: | Może ktoś przemyca tutaj krypo reklamę. |
Sugerujesz, że Borcejn? Myślisz, żeby mu się chciało na własnym forum?
B: Te, ziomek, przy okazji daj znać jak tam twoje stawy. |
_________________ Lubię siedzieć nisko, upadek nie jest wówczas tak niebezpieczny. |
|
|
|
 |
The man

|
Wysłany: 2015-04-14, 23:24
|
|
|
Fajtula napisał/a: | Renastazia napisał/a: | Może ktoś przemyca tutaj krypo reklamę. |
Sugerujesz, że Borcejn? Myślisz, żeby mu się chciało na własnym forum?
|
A po co niby mu własne forum ? |
|
|
|
 |
Fajtula
Seo kameleo

Bananów: 32 Dołączyła: 13 Lut 2014 Posty: 1905
|
Wysłany: 2015-04-14, 23:33
|
|
|
The man, bo jest pie*(*^%^cem.
Jeszcze nie zauważyłam, żeby wrzucał tu jakieś reklamy. Dziwne, ale co nie jest w tym bananowym światku? |
_________________ Lubię siedzieć nisko, upadek nie jest wówczas tak niebezpieczny. |
|
|
|
 |
The man

|
Wysłany: 2015-04-14, 23:44
|
|
|
Czekaj jak zacznie nas jakimiś programami partnerskimi szczuć |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
| |