=== Strona Główna ===

SzukajUżytkownicyGrupy
RejestracjaZaloguj

Ogłoszenie 

Putin do łagru

MUREM ZA UKRAINĄ!

Poprzedni temat «» Następny temat
1920x1080
Autor Wiadomość
V 
Wiarygodny

Bananów: 9
Wysłany: 2014-06-09, 21:59   1920x1080

Mam nadzieję, że w dobrym miejscu zakładam temat.
Jest to moim zdaniem swoista ciekawostka, chociaż bardziej pasuje mi tu nazwa "mindfuck".

Kiedyś gdzieś w necie widziałem ten opis, zapamiętałem go i ostatnio sobie o nim przypomniałem, więc postanowiłem się nim z wami podzielić :)

No nic, zaczynamy.

Wyobraź sobie duży biały papier.
Tak wielki jak Twój monitor.
Powiedzmy, że masz rozdzielczość 1920x1080, a więc razem 2073600 ~ czyli z grubsza 2mln pikseli.
Teraz wyobraź sobie, że każdy z tych pikseli po kliknięciu myszką generuje jeden kolor z powiedzmy 16 bit, czyli wg googla 65 536 możliwych.
Co to oznacza?
Po każdym kliknięciu myszką jest szansa, że komputer wygeneruje, np.:
- Ciebie, teraz siedzącego przed komputerem, klikającego myszką z każdej możliwej perspektywy,
- Twoje mieszkanie, to jak wyglądało kiedyś, teraz, za godzinę, za 50 lat,
- Ciebie na zdjęciu z rodziną z dwójką, trójką, ósemką dzieci, każde z nich wyglądające inaczej, będące wszystkimi możliwymi kombinacjami Twojego DNA z wszystkimi kobietami/mężczyznami na świecie,
- na zdjęciu możesz zobaczyć coś, czego jeszcze nigdy żaden człowiek nie zobaczył, możesz zobaczyć odległą galaktykę, wnętrze odległej planety lub równanie matematyczne jeszcze niewynalezione,
- możesz trafić też na Ciebie uprawiającego seks ze wszystkimi możliwymi zwierzętami we wszystkich możliwych pozycjach i z każdej możliwej perspektywy....

Fascynujące.

...Trochę poleciałem ;)

There is still a voice I have yet to hear.

There are still words I have yet to remember.

Amb
Artificial Marvellous Brain

Bananów: 37
Wysłany: 2014-06-09, 22:29   

No cóż, trochę tych pikseli dużo. To wszystko co piszesz jest wysoce nieprawdopodobne ale zawsze możliwe :crazy: Niestety najbardziej możliwe jest to, że wygeneruje się czysta abstrakcja nadająca się na wystawy w modernistycznej galerii sztuki, zawsze coś :crazy:

V 
Wiarygodny

Wysłany: 2014-06-09, 22:32   

Amb napisał/a:
No cóż, trochę tych pikseli dużo. To wszystko co piszesz jest wysoce nieprawdopodobne ale zawsze możliwe Niestety najbardziej możliwe jest to, że wygeneruje się czysta abstrakcja nadająca się na wystawy w modernistycznej galerii sztuki, zawsze coś

Chyba źle mnie zrozumiałaś.
Nie chodzi o to co jest bardziej prawdopodobne. Chodzi o to, że wszystkie kombinacje kolorów pikseli jakie są możliwe przedstawiają każdy możliwy obraz jaki jesteśmy sobie tylko w stanie wyobrazić (lub nie).

No cóż, może tylko mnie to ciekawi ;-)

Amb

Wysłany: 2014-06-09, 23:23   

A, w ten sposób.
Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić wszystkich obrazów, które jestem w stanie sobie wyobrazić :crazy:
V napisał/a:
No cóż, może tylko mnie to ciekawi
Ale co konkretnie Cię w tym ciekawi? Ogarnianie myśli o tym? To jest tak samo niewyobrażalne jak porównywanie odległości kosmicznych, od jakiegoś momentu zaczynają się tylko liczby.

V 
Wiarygodny

Wysłany: 2014-06-10, 01:41   

Amb napisał/a:
Ale co konkretnie Cię w tym ciekawi? Ogarnianie myśli o tym? To jest tak samo niewyobrażalne jak porównywanie odległości kosmicznych, od jakiegoś momentu zaczynają się tylko liczby.

Samo to zjawisko ogólnie mnie ciekawi i fakt, że wcale nie jest ono niemożliwe w realizacji. Gorzej z szukaniem obrazów mających sens :P

cjelzurr 
Junior sędziwy
ten

Bananów: 32
Wysłany: 2014-06-10, 17:14   

To o czym mówiła Amb jest tak samo prawdopodobne jak to, że małpa siedząca przed komputerem z włączanym wordem napisze litera w literę "Pana Tadeusza".

V napisał/a:
Chodzi o to, że wszystkie kombinacje kolorów pikseli jakie są możliwe przedstawiają każdy możliwy obraz jaki jesteśmy sobie tylko w stanie wyobrazić (lub nie).

Jest dużo więcej rzeczy z których ludzie nie zdają sobie sprawy : D

Indya napisał/a:
To, że media kłamią i manipulują jest tak oczywiste jak to, że Polacy noszą skarpetki do sandałów

Amb napisał/a:
zna milion języków, ale nie wiem po co mu tyle, skoro jedyne słowa na wyrażenie tego, co zazwyczaj ma na myśli brzmią: "kurwa mać"

Amb

Wysłany: 2014-06-10, 18:59   

cjelzurr napisał/a:
To o czym mówiła Amb jest tak samo prawdopodobne jak to, że małpa siedząca przed komputerem z włączanym wordem napisze litera w literę "Pana Tadeusza".
Dokładnie o tym samym pomyślałam jak przeczytałam ten temat. Z takich rzeczy to można konstruować napęd nieprawdopodobieństwa :crazy:

powidlo 
Junior sędziwy

Bananów: 24
Wysłany: 2014-06-15, 20:08   

Ale to faktycznie jest fascynujace, nie chodzi czasem o szanse na spelnienie tych wszystkich opcji, aleo opcjw same w sobie.

N4VV 
Wiarygodny
INTJ

Bananów: 1
Wysłany: 2014-11-19, 09:09   

V napisał/a:
...Chodzi o to, że wszystkie kombinacje kolorów pikseli jakie są możliwe przedstawiają każdy możliwy obraz jaki jesteśmy sobie tylko w stanie wyobrazić (lub nie).
...

W praktyce przedstawiają (pseudo)przypadkowy szum.
Już świętej pamięci Stasiek Lem pisał, że sadzając pierdylion orangutanów przy pierdylionie maszyn do pisania istnieje szansa, ze któraś napisze Pana Tadeusza, czy jakikolwiek literacki artefakt.

Odpowiedz do tematu