=== Strona Główna ===

SzukajUżytkownicyGrupy
RejestracjaZaloguj

Ogłoszenie 

Putin do łagru

MUREM ZA UKRAINĄ!

Poprzedni temat «» Następny temat
System ICE
Autor Wiadomość
Kettle 
Przyjęty

Bananów: 3
Wysłany: 2014-10-05, 20:57   System ICE

Dużo osób w Polsce nie wie o istnieniu systemu ICE. Jest to system pomagający oddziałom ratunkowym gdy nie mogą zidentyfikować poszkodowanego (np. brak dokumentu tożsamości). Skrót ICE oznacza In Case of Emergency (w razie wypadku). Polega on na tym, że wystarczy przed imieniem osoby w telefonie wpisać te 3 litery.

Ja używam tego już od 2 lat, jak na razie się nie przydało. Ale mam zapisanego tatę na ICE. Jak by się zdarzył jakiś wypadek a ze mną by kontaktu nie było to ratownik zadzwoni na ten numer i wypyta o choroby itd. Czasem taka informacja może uratować życie.

Są też minusy tego systemu, ponieważ wystarczy mieć blokadę na telefon i już nie będzie dostępu.

A wy używacie tego systemu? Wiecie w ogóle, że on istnieje? Uważacie go za przydatny? Może macie zamiar teraz go wprowadzić?

cjelzurr 
Junior sędziwy
ten

Bananów: 32
Wysłany: 2014-10-06, 13:19   

Mam w ten sposób zapisane numery. Mi też się nie jeszcze nie przydało (choć raz mogło), ale jednak czuję się z tym nieco bezpieczniej.

Indya napisał/a:
To, że media kłamią i manipulują jest tak oczywiste jak to, że Polacy noszą skarpetki do sandałów

Amb napisał/a:
zna milion języków, ale nie wiem po co mu tyle, skoro jedyne słowa na wyrażenie tego, co zazwyczaj ma na myśli brzmią: "kurwa mać"

aniulek 

Bananów: 38
Wysłany: 2014-10-06, 17:38   

O tym skrócie nie wiedziałam, ale mam zapisany domowy telefon jako 'kontakt z rodzina', poporzedzone literą a, żeby było na pierwszym miejscu w książce telefonicznej. Sama pod niego nie dzwonię, więc mi wszystko jedno jak zapiszę, nawet zmienię na ten skrót, bardziej domyslnie będzie.

borcejn
Administrator
Siorbię jerbę;)

Bananów: 15
Wysłany: 2014-10-07, 11:48   

Znam. W razie wypadku, po którym straciłbym przytomność, telefon i tak nie będzie nadawał się do użycia.
Może w czasach świetności Nokii 3210 bym się nad tym zastanawiał. Dzisiaj, proponowałbym raczej nieśmiertelnik ICE. Nie stłucze się, nie strawi go ogień, ładować też go nie trzeba... ;-)

Fajtula 
Seo kameleo

Wysłany: 2014-10-10, 21:28   

Nie znam. Zresztą, i tak nie miałby mnie kto ratować. A co dopiero nie będzie co. Jak mnie rozjedzie pociąg, to zostanie po mnie plama, jak autobus - naleśnik, ewentualnie uratuję się jak ktoś mnie popchnie. Nie pchnie, bo pchają zazwyczaj nożem albo inną maczugą. O dźganiu nie wspomnę, toż to dopiero ból i umieralnia. W każdym razie, nie opłaca się, bo ani nic w życiu nie osiągnęłam, oprócz sterty zaśmierdziałego syfu, ani ze mnie bogata seks-mamuśka, której nadzianego potomka można by wykorzystać.

Kettle 
Przyjęty

Wysłany: 2014-10-17, 22:31   

Fajtula napisał/a:
ie opłaca się, bo ani nic w życiu nie osiągnęłam

Nie ładnie tak mówić! A potem taki ratownik, który Cię nie uratuje załamie się psychicznie bo nie miałaś ICE w telefonie! :crazy: a jeszcze przed tobą 150 lat żeby coś osiągnąć!

Niedawno dowiedziałem się, że powstała aplikacja na Androida "ICE system" czy jakoś tak. Możesz tam zawrzeć wszystkie swoje dane medycznie potrzebne (np. waga, choroby, leki, numer telefonu itd.) jest fajna pod tym względem, że jak masz zablokowany telefon i nawet jak trzeba wpisać kod to możesz wejść w tą aplikację (i tylko w nią, nie możesz potem korzystać normalnie z telefonu). Polecam :)

Fajtula 
Seo kameleo

Wysłany: 2014-10-17, 22:35   

Czego to jeszcze nie wymyślili, żeby tylko zadowolić użytkownika Androida?

Kettle 
Przyjęty

Wysłany: 2014-10-17, 22:39   

Może kiedyś wejdzie opcja "kominek android" i telefon będzie Cię grzał w zimie? :crazy:

unreal 
Koneser

Bananów: 21
Wysłany: 2014-10-18, 08:57   

Raczej nie zdarza mi się chodzić bez dokumentów, więc nie stosuję czegoś takiego. W portfelu mam małą karteczkę z kim się w razie czego kontaktować. A o tej aplikacji pierwsze słyszę, ale sprawdzę, skoro można obejść blokadę.

A z tym "kominkiem" to super sprawa by była, bo czasem łapki marzną. :crazy:

Fajtula 
Seo kameleo

Wysłany: 2014-10-24, 12:32   

unreal napisał/a:
A z tym "kominkiem" to super sprawa by była, bo czasem łapki marzną.

Ja tam najpierw pomyślałam o tyłku. :crazy:

Niby fajna, ale trochę niemożliwa, chyba, że owo ogrzewanie nie będzie prawdziwe, a sprytnie wymyślone, nieistniejące, ale oszukujące nasz mózg. Inaczej wszystko pójdzie z dymem.

Odpowiedz do tematu