=== Strona Główna ===

SzukajUżytkownicyGrupy
RejestracjaZaloguj

Ogłoszenie 

Putin do łagru

MUREM ZA UKRAINĄ!

Poprzedni temat «» Następny temat
Kubuś Puchatek
Autor Wiadomość
Amb
Artificial Marvellous Brain

Bananów: 37
Wysłany: 2016-01-05, 16:30   Kubuś Puchatek

Na fali ostatniej zamieci śnieżnej w drodze na poranne zajęcia, przypomniała mi się pewna mruczanka z Chatki Puchatka, a za tym wróciły wszystkie wspomnienia o audiobookach puszczanych mi na boomboxie i bajkach nagranych na VHS puszczanych mi na telewizorze kiedy byłam mała, a rodzice chcieli mnie czymś zająć. I mogę powiedzieć, że Kubuś Puchatek to zdecydowanie najprzyjemniejsza z bajek, a zarazem niesamowicie inteligentna.
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

Na podwórku każdy był kimś z Kubusia Puchatka, a z kim utożsamialiście się wy?

To, co wyróżnia tę bajkę, to fakt, że morał i przekaz nie jest głęboko schowany za jakimiś rywalizacjami, bitwami i magią. Książki to zbiór prostych historii opowiadających o przyjaźni, miłości, braterstwie i innych dobrych sprawach. I że każdy jest oryginalny, a niesie to ze sobą pożytek - coś, co mogłoby być uznane za wadę, najczęściej przydaje się we wspólnym rozwiązaniu problemu (który często przez to powstał, ale co by to było za życie bez przygód xD). - A no i właśnie, przygoda to też ważna rzecz dla Kubusia Puchatka. Zaraz po miodzie i przyjaciołach.
Disney jak zwykle trochę podrasował oryginał, ale czasami można mu to wybaczyć, już przestałam się bać tej czaszki:

Czy też jesteście fanami żarłocznego niedźwiadka czy może go nie lubicie i dlaczego?

Fajtula 
Seo kameleo

Bananów: 32
Wysłany: 2016-01-07, 23:29   

Jak słodko.

To całkiem dobrze, że o tym wspominasz, zainspirowałaś mnie. Ciekawe, czy dzieci doceniają jeszcze takie baje. Przy okazji narzucę im jakąś, podporządkowując wątek moralny do późniejszej, nazwijmy to, analizy. Łatwiej im będzie zrozumieć moją narastającą frustrację, gdy porównam się do kopniętego w poślady prosiaczka. Ej, a wgl, to prosiaczek w końcu był gejem? :crazy:

Lubiłam Kubusia, choć nie wiązałam z nim aż takich zażyłości, aby wtaczać go do fabuły dziecięcych zabaw. Niby te same czasy, a jednak grzmotnięcie na innej częstotliwości. Pewnie już wtedy okręcałam miśki na parasolu albo chadzałam ze swoim fizjologicznie podrasowanym śnieżnobiałym pudelkiem, cholera wie.

powidlo 
Junior sędziwy

Bananów: 24
Wysłany: 2016-01-08, 01:08   

Ja szczerze mówiąc poznałam Puchatka w książkach o w filmach dopiero w gimnazjum. Najpierw znałam, tam już wcześniej, bohaterów. Sięgnęłam po to w gimnazjum, bo wtedy kochałam wszystko co było z morałem.
Dzieci wolą przeważnie bardziej kolorowe i dynamiczne bajki, tak jak my woleliśmy prawdopodobnie te mówione od niemych. Ale to nie szkodzi, bo są i mądre bajki, trzeba poszukać. Ja się jeszcze tematem niezbyt interesuję, bo moje dziecko jeszcze dość małe.

aniulek 

Bananów: 38
Wysłany: 2016-01-10, 18:28   

Bardzo lubiłam Kubusia. Pamiętam, jak jeszcze w podstawówce wypożyczałam takie teczki z kilkoma historiami o Puchatku w tych książeczkach dla małych dzieci na gruuuubych stronach.
Najbardziej lubiłam Kłapouchego, zawsze taki biedny był z tym ogonem i szałasem.
Moje dzieci na pewno też poznają te bajki, bo to, co teraz kręcą... o.O

powidlo 
Junior sędziwy

Bananów: 24
Wysłany: 2016-01-10, 23:03   

hej, ale krzyczycie na te nowe bajki, sa przecież też różne ciekawe i z przesłaniem. Puściłam na próbę młodej Puchatka- stara wersja niet, nowa tak, po nowej puściłam starą i już chyba musiała skojarzyć, że to jest ok bo nie narzekała.

aniulek 

Wysłany: 2016-01-11, 13:32   

Pewnie, że są, jak choćby ta jakaś o braciach koala, zawsze lubiłam, ale z drugiej strony jak popatrzę choćby na świnkę peppę i jej rodzinę z głowami jak suszarki do włosów o.O

Amb
Artificial Marvellous Brain

Bananów: 37
Wysłany: 2017-02-06, 16:24   

aniulek napisał/a:
jak popatrzę choćby na świnkę peppę i jej rodzinę z głowami jak suszarki do włosów
Właśnie trafił na mnie dzisiaj artykuł o szkodliwości Świnki Peppy dla małych dzieci - że są tam przekazywane złe wzorce takie jak nieszanowanie rodziców, jedzenie niezdrowych rzeczy i bycie niegrzecznym. Na ile to prawda, że dzieci od tego będą źle wychowane - ciężko mi jest stwierdzić, bo w znacznej większości bajek pokazywane są niegrzeczne dzieci i/lub przemoc. Może niektórzy brną w zbyt głęboką analizę...

aniulek 

Wysłany: 2017-02-07, 11:41   

Pisząc tamten post nie zagłębiałam się w psychologię tej bajki, miałam na myśli jedynie szpetność ich ryjków. :crazy:

Jarumare 
Osadnik

Wysłany: 2017-04-14, 07:56   

Porównując do tych oszałamiających bajkach propagujących brutalność i fikcję - lepiej zająć się tymi w których chodziło o relację, a nie o siłę, honor i wielkie gnaty.

Odpowiedz do tematu