Ogłoszenie | Putin do łagru MUREM ZA UKRAINĄ!
|
Prosty, oryginalny FAQ |
Autor |
Wiadomość |
borcejn
Administrator Siorbię jerbę;)
Bananów: 15 Dołączył: 09 Lut 2014 Posty: 1509
|
Wysłany: 2014-04-26, 15:15 Prosty, oryginalny FAQ
|
|
|
Cześć,
z racji, że ten skrypt każdy już zna, oryginalny FAQ jest zbędny. Czyta go (pewnie z ciekawości) 5% osób. No ale skoro KTOŚ czyta, wypadałoby, żeby było oryginalny. Oryginalny FAQ działa na korzyść wskaźnika jakości treści.
Co powinien zawierać nowy FAQ?
• Krótka charakterystyka forum - kiedy powstało, o czym można tu rozmawiać i do kogo jest skierowane (OK!).
• Lista szczególnych tematów (atrakcji) forum wraz z krótkimi opisami (propozycje zmian, darmowa poczta w @cout.pl, wybory Strumieniowicza, Osoba Nad Tobą, etc.)
• Opis grup ( http://cout.pl/viewtopic.php?t=141 ) (OK!).
• Jak można zrobić różne rzeczy (zmienić nick, odwołać się od decyzji moderatora, usunąć konto [link do regulaminu?])
FAQ może być humorystyczny, może być oficjalny, może być trochę taki i trochę taki.
Można się wspomagać zdjęciami, zrzutami ekranu i co tam jeszcze...
Mam nadzieję, że pomożecie. Myślę, że dobry FAQ powinien zamknąć się w jednej - dwóch stronach A4. Na twórcę czeka miła niespodzianka (jak będzie zadawał mało pytań, to może nawet dwie :D). Pozdrawiam! |
|
|
|
powidlo
Junior sędziwy
Bananów: 24 Wiek: 55 Dołączyła: 14 Lut 2014 Posty: 1282
|
Wysłany: 2014-04-26, 19:02
|
|
|
Moze warto poczekac z faq i skomponowac go z pytan zadawanych przez nowicjuszy i userow tego forum? Skoro ma byc praktyczny to warto sie oprzec na ich pytaniach. Jak na razie malo kto pyta, wiec nie ma chyba takiej potrzeby, pozniej sie pojawi. Mysle, ze warto wtedy tam zawrzec informacje o mozliwosci usunieciu konta i postow, badz braku takowej, czesto sie ludzie pytaja. I kwestie grup, albowlasnie odeslac wtedy do odpowniego postu. |
_________________ arytmia uczuć |
|
|
|
|
borcejn
|
Wysłany: 2014-04-26, 20:11
|
|
|
Bardzo mądrze prawisz, tylko tu nie chodzi o pytania użytkowników. :D Taki FAQ to rodzaj lepu. Przeciętny gość nie patrzy na wartość merytoryczną strony, tylko na pierdoły w rodzaju ilu jest użytkowników (no - tego nie poprawimy, start jest zawsze trudny), jaka jest liczba postów, czy na SB ktoś pisze i czy jest coś wyjątkowego w stronie. Ja uważam, że modyfikacje kosmetyczne "na siłę" (super okienka, najlepsi postowicze, losowe tematy, radyjka, 200 konkursów etc.) są irytujące i na pierwszy rzut oka widać, że nikomu nie służą, że są na pokaz. I to odstrasza, takie przeładowanie strony bezsensownymi rzeczami. A taki FAQ nikogo nie odstrasza, bo siedzi sobie skromnie pod linkiem. Gdy już ktoś w niego kliknie, doceni jego oryginalność. Wiem, że to strasznie głupie. Ale tak to działa. Zatem przydałoby się jakąś "bazę" tego zrobić. No a potem można oczywiście uzupełniać (np. na podstawie problemów użytkowników). To ze sobą nie koliduje, jestem za, a nawet przeciw. |
|
|
Fajtula
Seo kameleo
Bananów: 32 Dołączyła: 13 Lut 2014 Posty: 1905
|
Wysłany: 2014-04-27, 11:25
|
|
|
Chętnie pomogę, w czasie wolnym siądę i z pomocą standardowego FAQ postaram się coś naskrobać. Wtedy odezwę się i możemy rozmawiać.
powidlo napisał/a: | Moze warto poczekac z faq i skomponowac go z pytan zadawanych przez nowicjuszy i userow tego forum? |
To dobry pomysł, ale wydaję mi się, że lepiej, aby najpierw stworzyć takie FAQ'u, a potem ewentualnie wywalać / zmieniać pytania pod użytkowników.
Borcejn napisał/a: | Gdy już ktoś w niego kliknie, doceni jego oryginalność. Wiem, że to strasznie głupie. |
No bo to jest głupie. Rozumiem jednak, że chcesz i ten element udoskonalić, ale wydaję mi się, że nie ma pośpiechu. A konkursy są fajne, ale jak jest dużo aktywnych, zapalonych użytkowników. |
_________________ Lubię siedzieć nisko, upadek nie jest wówczas tak niebezpieczny. |
|
|
|
|
borcejn
|
Wysłany: 2014-04-27, 11:36
|
|
|
Fajtula napisał/a: | A konkursy są fajne, ale jak jest dużo aktywnych, zapalonych użytkowników. | Jak jest 1k<, to może. A tak, to są żałosne i śmiać mi się chce, jak na niektóre fora wchodzę, a tam "pierwszy dzień wiosny", "nasze wiersze", "najładniejsza piosenka", "najlepiej zdepilowana myszka"... i we wszystkich bawią się admin + partnerzy. Jejujeju to takie żałosne. A co do FAQ, to wolałbym, żeby ktoś Ci pomógł. |
|
|
Fajtula
Seo kameleo
Bananów: 32 Dołączyła: 13 Lut 2014 Posty: 1905
|
Wysłany: 2014-04-27, 14:33
|
|
|
Oczywiście nie zamierzam bawić się w jelenia (bo co mi z tego?), zaproponowałam pomoc, ale nie kosztem forumowej integracji. Wymyślę kilka pytań i liczę na to, że inni również. |
_________________ Lubię siedzieć nisko, upadek nie jest wówczas tak niebezpieczny. |
|
|
|
|
powidlo
Junior sędziwy
Bananów: 24 Wiek: 55 Dołączyła: 14 Lut 2014 Posty: 1282
|
Wysłany: 2014-04-27, 17:49
|
|
|
No to sprobujmy cos stworzyc. A za duzo konkursow to nudna sprawa, czesto wiecej sie korzysta z dodatkow i forum kuleje bo nie ma kto dyskutowac, sie zgodze. |
_________________ arytmia uczuć |
|
|
|
|
borcejn
|
Wysłany: 2014-05-04, 13:08
|
|
|
I? Jak tam? Potrzebne to nam. Nie chcę robić sam, bo wiecie, jak mi to wyjdzie - zbyt dobrze.
To musi być dla ludzi. Takie coś, jak Indya ostatnio zrobiła, tylko mniej obrazków.
Niech sobie każdy jakiś jeden punkt wybierze z listy i zrobi w docu albo czymkolwiek, ja to już do HTML'a skonwertuje. |
|
|
Stary Ramol
Kumpel
Bananów: 12 Wiek: -1307 Dołączył: 14 Lut 2014 Posty: 276
|
Wysłany: 2014-05-11, 12:01
|
|
|
Za te dwie stówy co oferujesz to mogę zrobić.
Borcejn napisał/a: | • Jak można zrobić różne rzeczy (zmienić nick, odwołać się od decyzji moderatora, usunąć konto [link do regulaminu?]) | a można?
Generalnie chodzi o takie faq dla osób o obniżonej ekhm sprawności intelektualnej? |
|
|
|
|
borcejn
|
Wysłany: 2014-05-11, 12:28
|
|
|
Pięknie ujęłaś eufemistycznie, ale chodzi po prostu o to, żeby ładnie wyglądało, niekoniecznie dla downów :D. |
|
|
Amb
Artificial Marvellous Brain
Bananów: 37 Dołączył: 18 Lut 2014 Posty: 1145
|
Wysłany: 2014-05-11, 14:36
|
|
|
Ja nadal nie wiem o co chodzi, bo niby FAQ to najczęściej zadawane pytania, a z tego co tu widzę wynika, że to pytania wymyślane na ozdobę, a ja nie jestem mistrzem pięknej mowy |
_________________ Lepiej żeby się ciebie bali niż mieliby cię za bardzo kochać |
|
|
|
|
borcejn
|
Wysłany: 2014-05-11, 15:17
|
|
|
Bo widzisz, to jest sztuka domyślania się, o co użytkownik chciałby zapytać, ale się wstydzi albo mu się nie chce.
Nie musi być pięknie. Brakuje jeszcze tylko listy "atrakcji" forum z opisami, ostatni punkt mogę zrobić sam. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
| |