=== Strona Główna ===

SzukajUżytkownicyGrupy
RejestracjaZaloguj

Ogłoszenie 

Putin do łagru

MUREM ZA UKRAINĄ!

Poprzedni temat «» Następny temat
Żarcie bobasa

AGHAAAAAGGGHhahGhahahuahahga z miłości do dziecka?
Tak
66%
 66%  [ 2 ]
Nie
33%
 33%  [ 1 ]
Głosowań: 3
Wszystkich Głosów: 3

Autor Wiadomość
aniulek 

Bananów: 38
Wysłany: 2014-07-08, 12:46   

A kto mówi o codziennym gotowaniu? Po ostatnim poście poszperałam trochę i dość łatwo znalazłam informacje, że spokojnie można przygotować takie zupki na dłuższy okres czasu, więc w sumie wystarczy jeden wieczór poświęcić, zrobić zapas na jakiś czas i z głowy.
Moniazgwiazdka napisał/a:
mały latał po babciach i ciotkach

i babcia wolała otworzyć słoik? jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

unreal 
Koneser

Bananów: 21
Wysłany: 2014-07-08, 16:39   

Te niektóre słoiczki są naprawdę smaczne, zwłaszcza jakieś owocowe musy. :crazy: Jak dla mnie, nie ma nic złego w tym, żeby od czasu do czasu podać dziecku coś takiego, zwłaszcza kiedy tego czasu jest mało i oboje rodzice pracują. Poza tym, z tego co gdzieś kiedyś czytałam, w takich jedzeniach dla małych dzieci, nie może być konserwantów i innych świństw. Nie interesowałam się tym głębiej, ale jakoś jestem skłonna temu uwierzyć.

Fajtula 
Seo kameleo

Bananów: 32
Wysłany: 2014-07-08, 20:15   

Fajtula, wiesz co, łatwo oceniać. Nie każda matka ma w tym kraju komfort, że może siedzieć w domu.

Wiem, że nie lubisz czytać mnie ze zrozumieniem, ale metaforycznie podkreślałam dwa razy, że nie jestem matką i mogę sobie gdybać. Mimo to moje stanowisko jest przeciwne stosowaniu papki ze słoików na dzieciach, ponieważ jeżeli mogę tylko wyrazić swoje zdanie w tym temacie, uważam, że matka może sobie poradzić i bez tego. Mam jeszcze sypać przykładami, abyś uznała, że mam prawo sądzić jak mi się podoba? :crazy:

Jak miałabym dawać dziecku to co lubię, to myślę, że maluch długo by na tym świecie nie pobył.

Najwyraźniej w dalszym ciągu nie lubisz czytać ze zrozumieniem. Dosłownie i w przenośni. W takim razie już chyba nie mamy o czym gadać.

powidlo 
Junior sędziwy

Bananów: 24
Wysłany: 2014-07-09, 01:13   

unreal, szkoda tylko ze sa tam np.owoce ktore sa cholernie ciezkostrawne dla takich mlodyt, jeszcze niewyksztalconych do konca jelit i zoladka... i to w sumie o to na przyklad mi chodzi. Inna sprawa podac kawalek jakbla po paru miesiacach a inna sloiczek ze sliwkami, truskawkami i tak codziennie, na ktorych jest napisane np.od 2 miesiaca zycia... to jest po prostu zbyt ciezkie, dziecko sie czesto meczy, ma zaparcia, etc.

Monia, ja rozumiem ze rodzice pracuja, ale mimo wszystko lepiej zrobic te zupke na pare dni, serio. Az tak dlugo to nie zajmuje. Wiem bo robilam takie rzeczy dla malenkich dzieci, czasem cos twz wystarczy zmiksowac, to zajmuje 15 do 30 minut takie gotowanie. A zakupy robisz tak czy inaczej. Tez nie przesadzajmy.

Co do zupek aniulek to mowimy o codziennym gotowaniu bo jest po prostu lepiej niz ciagle podgrzewac, mwiadomo ze traci witaminy :) jednak lepiej podac cos co w jakims stopniu stracilo wartosci spozywcze troszke niz cos czego dziecko nie ma bardzo ma prawl przetrawic w tym wieku.

Moniazgwiazdka
Starszy Kumpel

Bananów: 9
Wysłany: 2014-07-09, 10:23   

Fajtula napisał/a:
Należy pamiętać, że nie możemy dać małemu tego, czego sami byśmy nie przełknęli
Chyba to napisałs, nie? Wybacz, może zbyt dosłownie biorę Twoje słowa, może to jakaś metafora była, ale jak wół napisane jest, że nie możemy dać małemu tego, czego sami byśmy nie zjedli. Jak moja mama zrobi ciapke dla bratanka, to ja tego do ust nie wezmę. Ale on lubi, jest to zdrowe, więc w czym problem? Czy znowu Cię nie zrozumiałam?

aniulek 

Bananów: 38
Wysłany: 2014-07-09, 15:51   

powidlo, wiem, nie miałam na myśli gotowania na tydzień czy miesiąc bez przerwy, tylko o takich sytuacjach, gdzie nie ma akurat czasu na gotowanie, dobrze mieć jeden czy dwa w zapasie. :) Wiadomo, świeże najlepsze.

Fajtula 
Seo kameleo

Bananów: 32
Wysłany: 2014-07-09, 20:41   

Nie, Moniu*, ja napisałam to:

Cytat:
Nie wiem co w tym takiego, nie jestem matką, więc średnio mnie to interesuje. Wiem jednak, że jak się już ma dziecko to należy wymyślić mu taką dietę, aby odbijało mu się z przyjemności, a nie z niesmaku. Należy pamiętać, że nie możemy dać małemu tego, czego sami byśmy nie przełknęli. Dla przykładu, choćby opierając się o Gerbery. Papka gumowa to straszna, żeby wyciągnąć to coś należy nawijać jak makaron na widelec. Przy tym ohydne jak cholera, nie wiem jak można to wciskać w dzieci, no ale pośpiech najważniejszy. Już chyba lepszy jogurt, skoro TAK STRASZNIE NAM SIĘ ŚPIESZY, że nie jesteśmy w stanie nastawić bulionu na gazie. No, ale tak jak napisałam na początku - nie jestem matką, mogę gdybać. I gderać.

Ze szczególnym uwzględnieniem podkreślonych zdań. Tematyka postu dotyczy jedzenia ze słoiczków pokroju Gerber, zdanie które podkreśliłaś dotyczy właśnie tylko i wyłącznie tego. Wiadomym jest, że nie dam dziecku, zamiast mleka, piwa, a zamiast zmiksowanej zupy kebaba. Jednak, jeżeli mam do wyboru przygotować zupę na warzywkach i ziołach, a dać słoik, dam to pierwsze, choćby mnie kroili. Chcę wiedzieć co wciskam maluchowi do ust, a gotowe ciapy ze słoika z datą ważności co najmniej miesiąca zupełnie mnie do siebie nie przekonują.
W każdym razie, jak napisałam na początku - mogę sobie gdybać. Nie mam dziecka, nieobecnego męża i na co dzień nie muszę się użerać z przelatującym czasem między palcami, pracą i wybrednym małym stworkiem.
Ale... jak urodzę dam znać. :crazy:

powidlo 
Junior sędziwy

Wysłany: 2014-07-10, 16:51   

aniulek, a no to pewnie. Ja podejrzewam ze sama tak bede robic.

[ Dodano: 2015-07-29, 23:15 ]
Ale pierdoly tu popisalam :crazy: obwieszczam wszem i wobec, ze sloiczki goszcza u mnie w szafce w liczbie sporej, nie ze wzgledu na to ze jest to specjalne jedzenie dla malucha czy inne bzdety, ale najczesciej ratuje mi tylek kiedy moja tesciowa zrobi obiad, spyta grzecznie wczesniej czy mloda moze zjesc ziemniaki, mieso i salate, po czym okazuje sie, ze ziemniaki sa tak ostre ze sama ich nie zjem, a salatka jest z peperoni :crazy:

Takze ten, mea culpa, uzywam. I na wyjazdy tez uzywam. A tak to gotuje dziecieciu, uwielbia pomidorowa wiec nie ma wielkich bojow :crazy:

Moniazgwiazdka
Starszy Kumpel

Wysłany: 2015-07-30, 00:04   

Dż. a mnie się podoba blw, ale się trochę boję, ale w sumie ma to dla mnie sens :)

powidlo 
Junior sędziwy

Wysłany: 2015-07-30, 17:46   

Ja robilam mieszanie, troche blw, ale nie zaczelam od poczatku ta metoda, mloda nie byla gotowa. Chwilowo u mnie nie ma sensu, bo byla jedna babcia, teraz druga jest i mloda je praktycznie caly czas w zwiazku z tym :crazy:

Moniazgwiazdka
Starszy Kumpel

Wysłany: 2015-07-31, 11:49   

Bo Adaś na razie tylko na mleku, a daję mu próbować różnych rzeczy. Ale chyba niedługo trzeba będzie zacząć zastępować mleko, bo jakby nie było jest najbardziej kaloryczne, a on już powyżej 90 centyla :crazy:

powidlo 
Junior sędziwy

Wysłany: 2015-07-31, 14:45   

Jak nie sprobujesz to sie nie dowiesz, u nas nie wypalilo od razu, ale u wielu bobasow to przeszlo i od zawsze na BLW. Fajna metoda, tylko duzo sprzatania i duzo jedzenia sie zmarnuje.

Odpowiedz do tematu