=== Strona Główna ===

SzukajUżytkownicyGrupy
RejestracjaZaloguj

Ogłoszenie 

Putin do łagru

MUREM ZA UKRAINĄ!

Poprzedni temat «» Następny temat
Bo Szatan to zło
Autor Wiadomość
cjelzurr 
Junior sędziwy
ten

Bananów: 32
Wysłany: 2015-01-12, 00:15   Bo Szatan to zło

Satanizm? Metal? Sprawdzam!

http://dtbbth.blogspot.co...rderstwo-z.html - szybkie śledztwo;

http://www.lastfm.pl/user/ziuta254/library - dokopałem się całkiem głęboko. 441 odtworzeń slejera, przekatowała jeden album i to bardzo, ze dwa razy Metallica, jakieś hip-hopy.
Nie wygląda to przekonująco, więc jutro aż przeczytam ten artykuł, a nuż się rozweselę.

Indya napisał/a:
To, że media kłamią i manipulują jest tak oczywiste jak to, że Polacy noszą skarpetki do sandałów

Amb napisał/a:
zna milion języków, ale nie wiem po co mu tyle, skoro jedyne słowa na wyrażenie tego, co zazwyczaj ma na myśli brzmią: "kurwa mać"

knyss 
Przyjęty

Bananów: 3
Wysłany: 2015-01-13, 10:39   Re: Bo Szatan to zło

cjelzurr napisał/a:

Satanizm? Metal?
A jest tam napisane, że metal? Bo na okładce widzę wzmiankę tylko o satanizmie. A ten termin próbowano już podciągnąć pod każdy gatunek muzyki (no o klasyce może nie słyszałem). Ja przewałkowałem już setki opowieści na temat satanizmu w tanecznych odmianach muzyki elektronicznej, takich jak techno, house, trance, drum & bass, rave, etc. Gatunki te są obecne na imprezach, gdzie szatan objawia się pod postacią wizualną - erotyczne klipy, a także głośnością i szybkością - od 120 uderzeń w przypadku techno do 170 w przypadku d&b, co działa jak "zastrzyk morfiny". :crazy:
No i oczywiście - inspiracje plemiennymi szamańskimi rytmami prosto z Afryki.
To może być wyjaśnieniem także dla tego, że to u szamana leczyła się nieżyjąca już polska ikona nurtu noise - Zbigniew Karkowski. :crazy: To już wprawdzie całkiem inna gałąź elektroniki, ale to właśnie w nurtach industrial/noise wszelaki satanizm i okultyzm święci triumfy. Genesis P-Orridge, czy Boyd Rice bezpośrednio się do tych zjawisk odwoływali, ba ten drugi nawet siedzi w Kościele Szatana.

Co do rocka, to została napisana nawet książka. "Satanizm. Rock. Narkotyki. Seks" - nie znam, ale kiedyś zapewne z ciekawości przeczytam. Natomiast poza tym o satanizm posądzono już Led Zeppelin za Stairway To Heaven, AC/DC za Highway to Hell, Rolling Stones to także oczywiście uosobienie zła - sam Jagger nagrywał zresztą ścieżkę dźwiękową do filmu "Lucifer Rising", gdzie proponowano mu rolę głównego antychrysta, zagrała tam zaś jego ówczesna dziewczyna i także piosenkarka rockowa - Marianne Faithfull.

Joy Division, którego panna Maria słucha, to przecież czysty nihilizm wylewający się praktycznie z każdego tekstu - a jak wiadomo nihilizm, to pierwszy krok na drodze do szatana.
Portishead tak samo - wystarczy się wgłębić nawet w najbardziej znane utwory, jak "Glory Box", czy "Roads".
Do tego dodając Plath i Wojaczka i ich życiorysy oraz to jak skończyli podobnie jak wokalista Joy Division doprowadziło do tego, co się stało.

cjelzurr 
Junior sędziwy
ten

Bananów: 32
Wysłany: 2015-01-13, 15:59   

knyss, chodzi mi o mordę Darskiego na tejże okładce, która jest kiepskim chwytem - wykazałem brak podstaw do łączenia go z tą sprawą. Jeśli mamy tu satanizm, to nie w postaci bezczeszczenia cmentarzy i podpaleń kościołów.
Taki profil na lastefę wg mnie pasowałby do przeciętnej licealistki z miasta wojewódzkiego, która interesuje się czymś więcej niż "baletami". Widać balety to gwarancja zdrowia psychicznego :crazy:

Indya napisał/a:
To, że media kłamią i manipulują jest tak oczywiste jak to, że Polacy noszą skarpetki do sandałów

Amb napisał/a:
zna milion języków, ale nie wiem po co mu tyle, skoro jedyne słowa na wyrażenie tego, co zazwyczaj ma na myśli brzmią: "kurwa mać"

knyss 
Przyjęty

Bananów: 3
Wysłany: 2015-01-14, 15:47   

A, nawet nie zauważyłem, że to karykatura Nergala jest w tle.
I jest coś w ogóle ciekawego w tym artykule? Bo też przeczytałbym, a nie wiem, czy jest sens tracić czas na takich niepoważne pisemka.

cjelzurr napisał/a:
wykazałem brak podstaw do łączenia go z tą sprawą. Jeśli mamy tu satanizm, to nie w postaci bezczeszczenia cmentarzy i podpaleń kościołów.
No nie wiem, nie wiem. Palenia kościołów raczej nie było, ale faktem jest, że Ziuta obrażała papieża Jana Pawła II w internecie - TVP Info nawet wyemitowało o tym materiał (m.in. zrzucili screeny Ziuty z FB) - to jest jedyna rzecz jaka przychodzi mi w tej sytuacji na myśl, która mogłaby łączyć kwestie satanizmu i czynu panny poetki.

Odpowiedz do tematu