borcejn
Administrator Siorbię jerbę;)
Bananów: 15 Dołączył: 09 Lut 2014 Posty: 1509
|
Wysłany: 2015-01-08, 20:49 Dlaczego forum działa na phpBB2?
|
|
|
Dlaczego COUT.PL jest oparte o phpBB2, a nie np. nowsze phpBB3 albo jakąś inną aplikację?
Modyfikowane phpBB2 (tzw. by Przemo) jest trochę jak szwajcarski scyzoryk (na pokładzie: ostrze, nożyczki, otwieracz do piwa, korkociąg, wysokościomierz, dynamo, radio...). Można je lubić lub nie. Jedno jest pewne - wszystkiego naraz używać się nie da. Trudno to wytłumaczyć domorosłym administratorom, którzy - być może z chęci zademonstrowania swoich wielkich umiejętności webmasterskich - czynią ze swoich stron tzw. "choinki".
Obwieszone dodatkami strony, postawione na serwerach w stylu "super_hostingi_azja.net.pl", nie mają szans by działać sprawnie. Niestety, tak wygląda 90% for opartych o phpBB2. Trudno zatem dziwić się powszechnej opinii, jakoby ta aplikacja była niewydajna. Prawda jest taka, że trzeba umieć z niej korzystać.
Czy phpBB2 jest przestarzałe, a style nie spełniają dzisiejszych standardów? Tak i nie. Phpbb2 jest stary pod względem budowy, a struktura plików jest nieco zawiła. Ale to wyłącznie mój problem. Ja tę strukturę doskonale poznałem i świetnie się w niej odnajduję.
Jeśli chodzi o style, to upłynie jeszcze wiele, wiele lat, zanim przeglądarki zapomną, czym jest HTML 4.01... obowiązująca moda? Cóż - jeśli ktoś przywiązuje większą wagę do błyskotek niż funkcjonalności, to się u nas nie odnajdzie.
Jak wspomniałem, PhpBB2 by Przemo jest dobre, ale nie jest idealne. Dlatego wszystko, co nie było idealne, zostało poprawione. To lista tylko niektórych poprawek:
• Forum jest ŚWIATOWE :D i działa na UTF-8. To pozwoliło wyciąć wszystkie nieoptymalne funkcje kodujące / dekodujące encje.
• Kilogramy zbędnych funkcjonalności zostały FIZYCZNIE wycięte ze skryptu, więc nawet nie są sprawdzane warunki włączenia / wyłączenia ich. Zbędne tabele zostały usunięte z bazy danych.
• Szereg BLOKAD przed spam - linkami i ich negatywnym oddziaływaniom.
• Funkcja , PRZYWRACAJĄCA kopię niewysłanego postu (np. z powodu awarii prądu albo wyłączenia przeglądarki).
• Dodatkowe ZABEZPIECZENIA przed nieuprawnionym dostępem. Szczegółów nie zdradzam (z oczywistych względów), ale generalnie chodzi o to, że kradzież ciasteczka, hasła czy komputera administratora nic nie da. :P
• MINIFIKACJA 80% plików.
i wiele, wiele więcej innych usprawnień...
Streszczając - nasze forum jest szybkie, stabilne i bezpieczne, bo Gazda jest super gość.
Inni mogą Nam pozazdrościć.
A może Wy także macie jakieś opinie dotyczące forum, jego funkcji lub wyglądu? Zapraszam do dyskusji i udziału w ankiecie! |