Ogłoszenie | Putin do łagru MUREM ZA UKRAINĄ!
|
1920x1080 |
Autor |
Wiadomość |
V
Wiarygodny
Bananów: 9 Dołączył: 14 Maj 2014 Posty: 194
|
Wysłany: 2014-06-09, 21:59 1920x1080
|
|
|
Mam nadzieję, że w dobrym miejscu zakładam temat.
Jest to moim zdaniem swoista ciekawostka, chociaż bardziej pasuje mi tu nazwa "mindfuck".
Kiedyś gdzieś w necie widziałem ten opis, zapamiętałem go i ostatnio sobie o nim przypomniałem, więc postanowiłem się nim z wami podzielić :)
No nic, zaczynamy.
Wyobraź sobie duży biały papier.
Tak wielki jak Twój monitor.
Powiedzmy, że masz rozdzielczość 1920x1080, a więc razem 2073600 ~ czyli z grubsza 2mln pikseli.
Teraz wyobraź sobie, że każdy z tych pikseli po kliknięciu myszką generuje jeden kolor z powiedzmy 16 bit, czyli wg googla 65 536 możliwych.
Co to oznacza?
Po każdym kliknięciu myszką jest szansa, że komputer wygeneruje, np.:
- Ciebie, teraz siedzącego przed komputerem, klikającego myszką z każdej możliwej perspektywy,
- Twoje mieszkanie, to jak wyglądało kiedyś, teraz, za godzinę, za 50 lat,
- Ciebie na zdjęciu z rodziną z dwójką, trójką, ósemką dzieci, każde z nich wyglądające inaczej, będące wszystkimi możliwymi kombinacjami Twojego DNA z wszystkimi kobietami/mężczyznami na świecie,
- na zdjęciu możesz zobaczyć coś, czego jeszcze nigdy żaden człowiek nie zobaczył, możesz zobaczyć odległą galaktykę, wnętrze odległej planety lub równanie matematyczne jeszcze niewynalezione,
- możesz trafić też na Ciebie uprawiającego seks ze wszystkimi możliwymi zwierzętami we wszystkich możliwych pozycjach i z każdej możliwej perspektywy....
Fascynujące.
...Trochę poleciałem ;) |
|
|
|
|
Amb
Artificial Marvellous Brain
Bananów: 37 Dołączył: 18 Lut 2014 Posty: 1145
|
Wysłany: 2014-06-09, 22:29
|
|
|
No cóż, trochę tych pikseli dużo. To wszystko co piszesz jest wysoce nieprawdopodobne ale zawsze możliwe Niestety najbardziej możliwe jest to, że wygeneruje się czysta abstrakcja nadająca się na wystawy w modernistycznej galerii sztuki, zawsze coś |
_________________ Lepiej żeby się ciebie bali niż mieliby cię za bardzo kochać |
|
|
|
|
V
Wiarygodny
|
Wysłany: 2014-06-09, 22:32
|
|
|
Amb napisał/a: | No cóż, trochę tych pikseli dużo. To wszystko co piszesz jest wysoce nieprawdopodobne ale zawsze możliwe Niestety najbardziej możliwe jest to, że wygeneruje się czysta abstrakcja nadająca się na wystawy w modernistycznej galerii sztuki, zawsze coś |
Chyba źle mnie zrozumiałaś.
Nie chodzi o to co jest bardziej prawdopodobne. Chodzi o to, że wszystkie kombinacje kolorów pikseli jakie są możliwe przedstawiają każdy możliwy obraz jaki jesteśmy sobie tylko w stanie wyobrazić (lub nie).
No cóż, może tylko mnie to ciekawi |
|
|
|
|
Amb
|
Wysłany: 2014-06-09, 23:23
|
|
|
A, w ten sposób.
Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić wszystkich obrazów, które jestem w stanie sobie wyobrazić
V napisał/a: | No cóż, może tylko mnie to ciekawi | Ale co konkretnie Cię w tym ciekawi? Ogarnianie myśli o tym? To jest tak samo niewyobrażalne jak porównywanie odległości kosmicznych, od jakiegoś momentu zaczynają się tylko liczby. |
_________________ Lepiej żeby się ciebie bali niż mieliby cię za bardzo kochać |
|
|
|
|
V
Wiarygodny
|
Wysłany: 2014-06-10, 01:41
|
|
|
Amb napisał/a: | Ale co konkretnie Cię w tym ciekawi? Ogarnianie myśli o tym? To jest tak samo niewyobrażalne jak porównywanie odległości kosmicznych, od jakiegoś momentu zaczynają się tylko liczby. |
Samo to zjawisko ogólnie mnie ciekawi i fakt, że wcale nie jest ono niemożliwe w realizacji. Gorzej z szukaniem obrazów mających sens :P |
|
|
|
|
cjelzurr
Junior sędziwy ten
Bananów: 32 Wiek: 55 Dołączył: 13 Lut 2014 Posty: 712
|
Wysłany: 2014-06-10, 17:14
|
|
|
To o czym mówiła Amb jest tak samo prawdopodobne jak to, że małpa siedząca przed komputerem z włączanym wordem napisze litera w literę "Pana Tadeusza".
V napisał/a: | Chodzi o to, że wszystkie kombinacje kolorów pikseli jakie są możliwe przedstawiają każdy możliwy obraz jaki jesteśmy sobie tylko w stanie wyobrazić (lub nie). |
Jest dużo więcej rzeczy z których ludzie nie zdają sobie sprawy : D |
_________________ Dokąd jedzie ten tramwaj?
Indya napisał/a: | To, że media kłamią i manipulują jest tak oczywiste jak to, że Polacy noszą skarpetki do sandałów |
Amb napisał/a: | zna milion języków, ale nie wiem po co mu tyle, skoro jedyne słowa na wyrażenie tego, co zazwyczaj ma na myśli brzmią: "kurwa mać" |
|
|
|
|
|
Amb
|
Wysłany: 2014-06-10, 18:59
|
|
|
cjelzurr napisał/a: | To o czym mówiła Amb jest tak samo prawdopodobne jak to, że małpa siedząca przed komputerem z włączanym wordem napisze litera w literę "Pana Tadeusza". | Dokładnie o tym samym pomyślałam jak przeczytałam ten temat. Z takich rzeczy to można konstruować napęd nieprawdopodobieństwa |
|
|
|
|
powidlo
Junior sędziwy
Bananów: 24 Wiek: 55 Dołączyła: 14 Lut 2014 Posty: 1282
|
Wysłany: 2014-06-15, 20:08
|
|
|
Ale to faktycznie jest fascynujace, nie chodzi czasem o szanse na spelnienie tych wszystkich opcji, aleo opcjw same w sobie. |
_________________ arytmia uczuć |
|
|
|
|
N4VV
Wiarygodny INTJ
Bananów: 1 Dołączył: 11 Lis 2014 Posty: 104
|
Wysłany: 2014-11-19, 09:09
|
|
|
V napisał/a: | ...Chodzi o to, że wszystkie kombinacje kolorów pikseli jakie są możliwe przedstawiają każdy możliwy obraz jaki jesteśmy sobie tylko w stanie wyobrazić (lub nie).
... |
W praktyce przedstawiają (pseudo)przypadkowy szum.
Już świętej pamięci Stasiek Lem pisał, że sadzając pierdylion orangutanów przy pierdylionie maszyn do pisania istnieje szansa, ze któraś napisze Pana Tadeusza, czy jakikolwiek literacki artefakt. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
| |