=== Strona Główna ===

SzukajUżytkownicyGrupy
RejestracjaZaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana serwera.
Autor Wiadomość
Borcejn
Administrator
Siorbię jerbę;)



Bananów: 15
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 1447
Wysłany: 2014-08-27, 20:00   Zmiana serwera.

Z związku z przenosinami na nowy serwer możliwe są chwilowe problemy z dostępem lub wolniejsze działanie forum.

Przenosiny odbędą się 30 - 31 sierpnia.

Celem przenosin jest podniesienie jakości, niezawodności, szybkości dostępu do forum. Planowana jest akcja promocyjna; większe obciążenie wymusza zmianę serwera na lepszy.

Pozdrawiam.
  
 
     
cjelzurr 
Forumowy ekspert
ten



Bananów: 32
Wiek: 25
Dołączył: 13 Lut 2014
Posty: 692
Wysłany: 2014-08-30, 01:45   

Spoko, będę w pracy i nie zauważę.
_________________
Dokąd jedzie ten tramwaj?

Indya napisał/a:
To, że media kłamią i manipulują jest tak oczywiste jak to, że Polacy noszą skarpetki do sandałów

Amb napisał/a:
zna milion języków, ale nie wiem po co mu tyle, skoro jedyne słowa na wyrażenie tego, co zazwyczaj ma na myśli brzmią: "kurwa mać"
 
gg
 
     
Borcejn
Administrator
Siorbię jerbę;)



Bananów: 15
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 1447
Wysłany: 2014-09-01, 09:41   

Forum zostało pomyślnie przeniesione do Centralnego Ośrodka Informatyki Górnictwa.
Sprawdźcie, czy nic Wam nie zginęło, bo maszyny kłamią!!!


Serwer odpowiada w 4 ms, czyli szybko. Jak ktoś mieszka w Katowicach, to może załapie się na 0 ms.

Jednak tu liczy się coś więcej - niezawodność i bezpieczeństwo danych. Partnerami COIG są tacy giganci jak IBM, Microsoft, Hitachi czy Oracle. W ich Data Center mieszczą się liczne strony urzędów polskich miast, szpitali, kopalni, firm informatycznych i cout.pl. 8-)

Trochę fotek:





Forum jest na ostatnim zdjęciu, w tej drugiej szafie po prawej - sam je tam wkładałem. I kazałem jeszcze podpiąć osobny generator prądu, na przedostatnim zdjęciu go widać. Pozdrawiam!
 
     
Indya 
malagueña salerosa



Bananów: 29
Wiek: 26
Dołączyła: 21 Lut 2014
Posty: 1127
Wysłany: 2014-09-01, 14:46   

Az sie wzruszylam :D naprawde, to bardzo sympatyczne, ze mozemy jako forumowicze brac w tym wszystkim udzial, poogladac sobie na zdjeciach gdzie sie znajduja nasze wypociny!
_________________
fai quello che devi comunque sia - un cuore, una via
 
     
V 
Wiarygodny



Bananów: 9
Dołączył: 14 Maj 2014
Posty: 194
Wysłany: 2014-09-01, 16:41   

Kiedy bilety na wycieczki krajoznawcze?

Chętnie kiedyś odwiedzę.
_________________

There is still a voice I have yet to hear.

There are still words I have yet to remember.
 
     
Indya 
malagueña salerosa



Bananów: 29
Wiek: 26
Dołączyła: 21 Lut 2014
Posty: 1127
Wysłany: 2014-09-01, 17:07   

Swoja droga, naprawde to jak szybko laduje sie forum jest uzaleznione od tego w jakiej odleglosci znajdujemy sie od serwera? Czy to taka beka?:P
_________________
fai quello che devi comunque sia - un cuore, una via
 
     
Borcejn
Administrator
Siorbię jerbę;)



Bananów: 15
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 1447
Wysłany: 2014-09-01, 18:21   

Zależy to również od konkretnego dostawcy Internetu, ale co do zasady - tak!



Jeśli byłabyś bardzo silna i włożyłabyś metalowy pręt o długości 100 kilometrów :-D do gniazdka, po czym byś go puściła, to prąd by Cię nie kopnął. Czyli odpowiedź na Twoje zachowanie (włożenie pręta do gniazdka) nie byłaby natychmiastowa. Musi minąć trochę (bardzo mało) czasu, zanim ten prąd "przebiegnie" przez pręt i spali Ci rękę. Do mierzenia tych opóźnień między akcją a odpowiedzią służy właśnie ping. Im krótszy pręt (trasa), tym krótszy czas odpowiedzi (mniejszy ping).


A dlaczego zależy od dostawcy Internetu? Ponieważ możesz mieć Internet w samych Katowicach, a "okno na świat" w Warszawie. Wtedy Twój pręt wygnie się w U - z Katowic do Warszawy i z powrotem do Katowic, być może przez Elbląg.

Może być nawet tak, że Twój pręt wygnie się w O i otoczy całą kulę ziemską, chociaż będziesz stała z laptopem pod samym COIG. Ale, co do zasady, routery (trasowniki) dobierają najkrótszą możliwą trasę (trasowanie).

Są też "hakerzy", którzy specjalnie wybierają możliwe najdłuższą i zawiłą trasę, żeby trudniej było ich namierzyć. Zatem ping hakerów jest bardzo wysoki. :crazy:

Dużo nie skłamałem. Możecie teraz pisać maturę z informatyki. :crazy:
_________________
Co jeden głupi kupi, to dziesięciu mądrych nie sprzeda.
Twoje posty są bezpieczne. Przywróć!
 
     
Indya 
malagueña salerosa



Bananów: 29
Wiek: 26
Dołączyła: 21 Lut 2014
Posty: 1127
Wysłany: 2014-09-01, 19:29   

Ciekawe! Nie mialam pojecia, ze tak to dziala. No to moj 'pret' ma sporo do pokonania, mimo to forum smiga cudnie :P
_________________
fai quello che devi comunque sia - un cuore, una via
 
     
Borcejn
Administrator
Siorbię jerbę;)



Bananów: 15
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 1447
Wysłany: 2014-09-01, 22:38   

Wiadomo, że tak! Co prawda masz kilka razy większe opóźnienia niż miałabyś w Polsce, ale na dzisiejsze standardy przesyłu to są ułamki sekund. Ponadto, samo forum jest dobrze zoptymalizowane, a współczesne przeglądarki nie "pytają" serwera za każdym razem o wszystko (cache'ują). Np. nie pobierają za każdym razem logo cout.pl... :crazy:

Za to różnicę odczują tutejsi, którzy korzystają z wolnego połączenia np. w telefonie.
Poniżej pingi z różnych krajów świata - Polska - 10ms (na zielono), Wietnam - prawie 400.

world.png
Plik ściągnięto 25 raz(y) 104.54 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  

Kontakt | Forum wielotematyczne: cout.pl © 2014 - 2017 | Forum wielotematyczne, młodzieżowe

Wersja mobilna